Vijf voordelen van autobiografisch schrijven

Facebook is een nieuwsgierig medium. Iedere keer weer vraagt het: “Wat ben je aan het doen?” En niet alleen dat, maar ook: “Wat zijn je favoriete sportteams?” – “Wat deed je bij … (een vorige werkgever)?” – “Waar heb je gewoond?” enz. enz.

Waarom zou je daar antwoord op geven? Wat beweegt mij en ontelbare anderen van alles en nog wat op de sociale media te melden? En is dat te vergelijken met autobiografisch schrijven?

Als tiener hield ik een dagboek bij. Mijn leven leek belangrijk genoeg om vast te leggen. Jaren daarna dacht ik daar anders over en heb ik alles verscheurd. Nog later begon ik opnieuw te schrijven, om er niet meer mee te stoppen. Ik zou weleens willen weten hoeveel mensen een dagboek bijhouden.

Autobiografisch schrijven is een methode waarmee je schrijft over je eigen leven, vanuit je gevoel, met gebruikmaking van al je zintuigen. Waarom zou je dat willen doen, schrijven over je eigen leven? Wat heb je er aan?

Mijn eigen ervaring die ik deel met anderen is dat schrijven over je eigen leven een positieve uitwerking heeft. Een kleine opsomming:

 1. het helpt je te ontspannen
 2. je leert jezelf beter kennen en begrijpen
 3. lang vergeten herinneringen komen weer boven
 4. je legt de basis voor je eigen levensverhaal of levensboek
 5. je kan het individueel doen of in een groep

Wat ook fijn is: je hoeft niet mooi of goed te kunnen schrijven, want je schrijft voor jezelf. En mocht je ooit besluiten je levensverhaal te gaan uitgeven, dan zijn er professionals die je kunnen helpen bij het redigeren van je teksten.

Om terug te komen op de beginvragen: volgens mij is er een groot verschil tussen dat wat je op Facebook aan de wereld laat zien en je dagboeken of andere autobiografische schrijfsels. Op de – vluchtige – digitale snelweg tonen we graag de mooie en opzienbarende aspecten van ons leven.

Maar er is veel meer en al willen we dat liever niet met iedereen delen, het werkt heilzaam om het op te schrijven. Voor jezelf.

Zo schrijf je je eigen leven naar je toe!

(Eerder gepubliceerd op Veelkleurig Leven op 27 augustus 2014).

2 gedachten over “Vijf voordelen van autobiografisch schrijven”

 1. Graag zou ik willen proberen om een boek te schrijven. De titel zou zijn: lijden binnen de psychiatrie.
  Kunt u mij hier verder mee helpen?
  Groeten fenna ronner

  1. Dag Fenna Ronner,

   Dank voor uw vraag. Ik heb geen ervaring bij het begeleiden van mensen die een boek willen schrijven. In mijn workshops schrijven mensen vooral voor zichzelf. Zij delen het geschrevene – als ze dat willen – met de andere deelnemers, maar het schrijven is niet gericht op publiceren.

   Een website die cursussen aanbiedt voor het schrijven van boeken is Schrijven Online. En wat ik zelf een fijn boek vind om te beginnen met schrijven is Autobiografisch schrijven van Willemijn Soer.

   Ik wens u een goede schrijftijd.

   Hartelijke groet,
   Hanneke Jongeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *