Lentenieuwsbrief

Het leven is één immense, ongebreidelde stroom van
afbraak van het oude en schepping van het nieuwe.
Lisette Thooft in ‘Mijn ik en mijn eeuwige ziel’
Tijdschrift De Verwondering, maart 2019

Lammetjes bij de schaapskooiNieuwe blaadjes aan de bomen, 220 pas geboren lammetjes bij de Ermelose schaapskooi en vogels die tussen het nestelen door de tijd nemen om uitbundig te zingen. De natuur is druk bezig met ‘de schepping van het nieuwe’.

Verderop in het hierboven genoemde artikel staat: ‘Wij zouden dus in die stroom mee kunnen stromen, liefdevol meebewegend, aandachtig afbrekend en scheppend, zonder ons ergens aan vast te klampen. Niet aan een geliefde, niet aan een baan, niet aan onze gezondheid, niet aan een doel waarnaar we streefden, niet aan een emotie, nergens aan. In onze diepste of hoogste kern zijn wij totale vrijheid en tegelijkertijd totale eenheid met alles, totale liefde, zonder weerhaakjes.’

Wij vonden dit een mooie tekst om door te geven aan het begin van het nieuwe jaargetijde.

Frequentie nieuwsbrief
Onze nieuwsbrief zal voortaan vier keer per jaar verschijnen, telkens aan het begin van een nieuw jaargetijde. In iedere uitgave vermelden wij de geplande schrijfbijeenkomsten voor de komende drie maanden. Tussentijdse wijzigingen geven we door via de website en onze Facebookpagina. Waar nodig sturen we een kort bericht via de mail. 

Schrijfbijeenkomsten
N.B. De tijden van Schrijfkring Ermelo zijn aangepast naar van 10.00 tot 12.00 uur, inloop vanaf 9.45 uur. Adressen schrijflocaties:
Schrijflokaal: ZorgDat, Houtkamp 33, Harderwijk
Schrijfkring Ermelo: De Glazen Serre, Reviuslaan 4, Ermelo

 • Dinsdag 2 april, 14.00-16.00 uur, Schrijflokaal met Mieke. Thema: Het gevoel van… Vorige maand is het Schrijflokaal door omstandigheden niet doorgegaan, daarom is het onderwerp blijven staan.

  Schrijven over dromen en verlangens
                                     Foto Pixabay
 • Woensdag 10 april, 10.00-12.00 uur, Schrijfkring Ermelo, met Hanneke. Thema: Dromen en verlangens.
 • Dinsdag 7 mei, 14.00-16.00 uur, Schrijflokaal met Mieke.
 • Woensdag 8 mei, 10.00-12.00 uur, Schrijfkring Ermelo, met Hanneke. Thema: Omgaan met verlies.
 • Dinsdag 4 juni, 14.00-16.00 uur, Schrijflokaal met Mieke.
 • Woensdag 12 juni, 10.00-12.00 uur, Schrijfkring Ermelo, met Hanneke. Thema: Het geluid van stilte.

Opgeven bij Mieke (Schrijflokaal, T 06-23831859, E miekevanr@solcon.nl) of Hanneke (Schrijfkring, T 06-44616576, E info@hannekejongeling.nl).

Schrijfworkshop Rust en ruimte
Op 12 april 2019 geeft onze schrijfcollega Ank Rip een workshop creatief en reflectief schrijven in de natuur. De locatie is een prachtige plek bij de Ermelose schaapskooi. Ank schrijft: ‘Houd je van wandelen, buiten zijn en schrijven in de natuur? Heb je zin in een moment rust en ruimte voor jezelf? Vind je het leuk om daarover te schrijven en de natuur als spiegel te gebruiken? Dan is deze workshop echt iets voor jou en ben je van harte welkom.’ Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Voor informatie en aanmelden: mail naar ankie.rip@gmail.com.

Schrijfmuseum
Schrijven kan je over alle onderwerpen, ook over klederdracht en maandag/wasdag. Toch heb ik (Mieke) besloten om rond deze tentoonstelling geen schrijfworkshop te geven. Meegespeeld heeft ook dat er de laatste keren te weinig aanmeldingen waren. Volgende keer gaat het over fotografie van Carla Kogelman, van 22 mei tot 1 september. In overleg plan ik dan een paar datums in. Die zullen wij dan op de website en op onze Facebookpagina zetten. Hou deze dus in de gaten.

Boeken
Foto Pixabay

Schrijftip van Mieke in het kader van de Boekenweek:

 • Maak een lijstje met 10 boeken die je ooit gelezen hebt. Het maakt niet uit wanneer, in je kindertijd, later, of onlangs.
 • Kies er één uit dat het meeste indruk heeft gemaakt, of waar je over wilt schrijven. Schrijf daar vijf minuten over: wanneer las je het, hoe kwam je er aan, waarom raakte je het?
 • Schrijf nu een brief aan de schrijver van het boek. Wat vond je van het boek, wat betekende het voor je, waarom heeft het je geraakt? 7 minuten.

Tot binnenkort!

Een zonnige lentegroet van
Mieke van Rinsum en
Hanneke Jongeling

Auteur: Hanneke Jongeling

Veelkleurig leven: autobiografisch schrijven, mandala tekenen, natuur, katten, plantaardig eten, wandelen, yoga, vrijwilligerswerk, dromen en zinvol ouder worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *