Herfstnieuwsbrief

Vandaag, maandag 23 september, begint de astronomische herfst. De zon staat precies boven de evenaar. Dag en nacht duren even lang. Het weer heeft zich aangepast: na een paar stralende dagen is het grijzer en vochtig. Het ruikt naar herfst en paddenstoelen.

De herfst wordt door velen gezien als een tijd van loslaten en inkeer. Zoals bomen hun blad laten vallen en zich voorbereiden op de winter, mogen wij loslaten wat ons niet langer dient. Tijd om naar binnen te keren, stil te staan bij wat voor ons het leven waardevol maakt en om nieuwe kracht op te doen. Zodat we, net als bomen, straks weer fris en bloeiend verder kunnen.

Een kunstenaar die zich graag door de natuur liet inspireren was de Franse schilder Paul Gauguin (1848-1903). In 1891 vertrok hij naar Tahiti om daar in harmonie met de natuur te kunnen leven. In 1897 verscheen zijn autobiografische roman Noa Noa. In hetzelfde jaar schilderde hij het beroemde werk Wie zijn wij? Waar komen wij vandaan? Waar gaan wij naar toe? Vragen die van alle tijden zijn. Vragen die de moeite waard zijn om ook schrijvend te verkennen.

De biografie als medicijn
door Hanneke

‘Schrijven heelt’, zeggen wij soms tegen elkaar als we in onze inspiratiegroep De Schrijfbank zitten te brainstormen over ervaringen en nieuwe ideeën. Veel mensen ervaren het schrijven als een manier om zichzelf beter te leren kennen, te begrijpen en te waarderen.

De biografie als medicijnRecent verscheen het boek De biografie als medicijn – de zin van levensverhalen in de zorg. Op de achterkant lezen we: ‘Aan de hand van de levensverhalen van zes spraakmakende vernieuwers in de zorg laat de auteur zien hoe de biografie een bron van zingeving kan zijn. Het is een inspirerend boek voor iedere professional in de zorg, en iedereen die op zoek is naar persoonlijke ontwikkeling en naar de zin van het bestaan.’ De levensverhalen zijn van Trudy Dehue, Carlo Leget, Machteld Huber, Dirk de Wachter, Wilma Boevink en Jim van Os. Aan het einde van ieder hoofdstuk vind je ‘vragen aan de lezer’ waarmee je zelf schrijvend op onderzoek kan gaan.

Schrijven als medicijn. Het enige dat je nodig hebt zijn pen, papier en tijd voor jezelf. Boeken die je op weg helpen vind je op onze pagina Aanraders.

Het kunstenaarsafspraakje
door Ank

Een kunstenaarsafspraakje is een term van Julia Cameron, die ze gebruikt in haar boek The Artist’s Way. In dit boek beschrijft ze hoe je meer in contact kunt komen met je eigen creativiteit. Onder het kunstenaarsafspraakje verstaat ze tijd die je vrijhoudt om je creatieve bewustzijn, je innerlijke kunstenaar te voeden. Je plant voor jezelf tijd in alsof het een afspraak met een ander betreft. Net zo bindend. Je kiest een activiteit die je in je eentje doet. Het kan een uitstapje zijn, een excursie, een wandeling in de natuur, museumbezoek of een documentaire bekijken.  Je neemt  niemand mee naar die afspraak. Het is een afspraak met jezelf, niet met een partner of een vriendin. Je neemt de tijd om alleen te zijn en om geïnspireerd te worden. Er zijn geen afleidende gesprekken met anderen. Je opent je voor inzicht en inspiratie. Ik krijg energie van kunstenaarafspraakjes met mezelf.

Deze zomermaanden was ik in Italië en het voordeel van de zomer daar is, dat ik al mijn kunstenaarsafspraakjes buiten kan doen. Wat heb ik zoal in mijn eentje gedaan?

Ik wandelde geregeld alleen over het Italiaanse platteland. Op één van deze wandelingen kwam ik langs een prachtige Plataan die mij inspireerde tot schrijven. Wat ik ook heel leuk vind om te doen is zwerven door Venetië en onbekende stille buurtjes verkennen. Deze zomer had ik het geluk dat ik op een stil terrasje zat en een violist op dat pleintje prachtig begon te spelen. Ook heb ik gezeten  op een druk terras in Treviso, een andere stad waar ik dicht bij woon. Zitten, iets drinken en mensen kijken. Ik voel me door deze activiteiten altijd geïnspireerd tot schrijven. Ik zorg dat ik pen en papier in mijn rugzak heb en af en toe krijg ik een inval en schrijf ik op wat me op dat Zonsondergang bij Italiaanse riviermoment opvalt en wat ik ervaar en beleef. Zo keek  ik aan de rivier naar een prachtige zonsondergang of bezocht ik een klein museum. De activiteiten of excursies doe je altijd met aandacht en alleen.

De zomer gaat nu langzaam over in de herfst en ik ben terug in de prachtige omgeving van Ermelo en Harderwijk. De vakanties zijn voorbij. De meeste mensen zijn weer aan het werk en drukte en stress kunnen weer een rol gaan spelen in mijn leven.  Ik heb er zin in om ook in dit jaargetijde mijn favoriete kunstenaarsafspraakjes te plannen. Ik ga graag naar Kasteel Staverden in de herfst om daar in het prieeltje te zitten en me te laten inspireren door de prachtige herfstkleuren. Daarna ga ik een kopje cappuccino drinken op het terras,  en beschrijf ik wat ik ervaren heb. De eerlijkheid gebiedt me hier te melden dat ik soms wel even een drempel over moet om daadwerkelijk te gaan. Je doet het alleen en er is niemand die controleert of je ook echt gaat. Maar de concrete afspraak in de agenda helpt. En altijd als ik me houd aan de afspraak met me zelf  kom ik met heel veel inspiratie en energie thuis. Ik kan het je echt aanraden.

Oefening
Maak een lijstje van dingen die jij leuk zou vinden om deze herfst alleen te doen. Maak een lijstje van de eerste tien activiteiten die in je opkomen. Schrijf achter elkaar door en beschrijf  wat het eerste in je opkomt. Denk er niet te lang over na.
Lees na afloop het lijstje door en onderstreep die activiteit waar je het meeste zin in hebt om uit te voeren.
Kies een datum en tijd wanneer je het wilt gaan doen en zet het in je agenda.
Voer de activiteit op de betreffende datum uit. Neem pen en papier mee.
Neem ruim de tijd om de activiteit uit te voeren.
Als je er klaar mee bent, zoek dan een rustig plekje waar je kunt schrijven. Maak het jezelf gemakkelijk.

Start de schrijfoefening met de volgende zin: Dit kunstenaarsafspraakje was voor mij…….

Schrijf achter elkaar door wat er in je opkomt. Alles is goed. Schrijf door totdat je een A-viertje hebt volgeschreven.

Lees na afloop door wat je geschreven hebt.

Vervolgens maak je de volgende open zin af met drie regels:

Nu ik dit zo lees, denk ik………..

Schrijfmomenten

Wil je graag met anderen schrijven, kijk dan op onze agenda om te zien wanneer dat mogelijk is.

Mieke laat ons weten dat het Schrijflokaal van oktober, i.v.m. een uitgestelde vakantie, een week is opgeschoven. Dus dinsdag 8 oktober ben je welkom bij het schrijflokaal aan de Houtkamp 33 (ditmaal op de bovenverdieping), van 14.00 tot 16.00 uur. Het onderwerp is Het gesprek in de kunst. Aan de hand van schilderijen van o.a. Van Gogh, Rembrandt en Paul Citroen luisteren we naar de gesprekken van de mensen op het schilderij en laten we onze fantasie de vrije loop. Een schilderij gaat meer voor je leven.

Een kleurige herfstgroet van
Ank, Hanneke en Mieke

Auteur: Hanneke Jongeling

Veelkleurig leven: autobiografisch schrijven, mandala tekenen, natuur, katten, plantaardig eten, wandelen, yoga, vrijwilligerswerk, dromen en zinvol ouder worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *