Zomernieuwsbrief 2020

Hanneke JongelingIn een tijd van beperkingen zoeken mensen naar nieuwe mogelijkheden om contact te onderhouden. Yogalessen via Skype. Vergaderen of vrienden spreken via Zoom. Op deze website staan Schrijf- en leestips voor wie thuis zit en andere tips. We hebben een besloten Facebookpagina ‘Thuis bij De Schrijfkring’ waar je lid van kan worden als je een Facebook account hebt. Op een beveiligde pagina schreven deelnemers van Schrijfkring Ermelo in de afgelopen periode elfjes, woordgedichten waarin ‘corona’ voorkomt en rondelen. Alternatieve manieren om iets met elkaar te delen, mooi dat het kan. Toch zijn we blij dat we nu weer ‘echt’ kunnen samen zijn en schrijven.

Foto Corine Haak

Woensdag 10 juni waren we in Ermelo met de Schrijfkring bij elkaar in de tuin van Corine. We schreven we over de kleur groen. Over begrippen als harmonie, geven en ontvangen, liefde en vrede. Het voelde als een feestje.

Woensdag 17 juni was onze inspiratiegroep welkom in een prachtige tuin in Dronten. Fijn om samen ervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën op te doen.

We hopen binnenkort weer diverse schrijfbijeenkomsten te kunnen aanbieden. Hou daarvoor onze agenda in de gaten.

Veel lees- en schrijfplezier!
Hanneke Jongeling

Foto Alike Last

Het Solse Gat en buiten zijn als inspiratiebron
19 juni gaf ik een workshop in de natuur bij het Solse Gat, een geweldige inspirerende plek om te schrijven. Vrijdag was het gelukkig prachtig weer en met een groep enthousiaste vrouwen trokken we het oerbos bij Drie in. Het Solse Gat waar we de meeste schrijfopdrachten deden staat bekend om de legende die er over verteld wordt. Volgens de legende stond er ooit op deze plek een klooster, waar het vrome leven niet zo serieus werd genomen. Er gebeurden veel duistere praktijken. En toen, maakte, honderden jaren geleden, een orkaanachtige wind gepaard met lichtflitsen en donderend onweer een einde aan de goddeloze uitspattingen in het bos. Het complete klooster verdween in een groot gat. Op deze plek is het Solse Gat ontstaan. Regelmatig kun je rond middennacht daar nog enge geluiden horen, zo vertelt men. Dit zijn de ronddolende geesten van de verdwenen kloosterlingen. Aldus de legende.
Bij het Solse Gat staat een informatie bord waar ook een meer logische verklaring voor het ontstaan van het gat vermeld wordt, namelijk dat het Solse Gat een leemkuil is die is ontstaan tijden de laatste IJstijd. Deze plek schijnt ook in trek te zijn bij New Age’ers omdat er volgens hen leylijnen te vinden zijn. Kortom het is een plek met mystiek omgeven, prachtig gelegen in de stille natuur en daarom uitstekend geschikt voor allerlei schrijfopdrachten.

Schrijven bij het Solse Gat
Foto Alike Last

We schreven een haiku en een rondeel en verplaatsten ons in een schrijfopdracht in mensen, dieren of bomen die er die bewuste nacht bij waren geweest en zo konden vertellen wat er volgens hen die nacht gebeurd was. Zo kregen we verschillende versies van het verhaal van het Solse Gat, geschreven vanuit het perspectief van een dikke boom die precies aan de oever van het gat staat, een naaktslakje dat gedoemd was om als slakje eeuwig rond te dolen omdat ze één van de kloosterlingen was geweest, en een eekhoorn die in zijn boom had gezeten en geschrokken was van een vreselijke klap.

Om deze workshop voor te bereiden zat ik op een andere dag helemaal alleen op dezelfde plek. Het is heel bijzonder om alleen, met je schrijfboekje op zo’n plek te zitten. Niet te worden afgeleid en alleen maar het geluid te horen van de vogels. Echt een aanrader om eens een keer te doen. Daarom als je vanwege Covid 19 deze vakantie liever thuisblijft is het misschien een idee om de eigen omgeving te verkennen, de natuur of een stad in te trekken en pen en papier mee te nemen. Juist buiten kun je heel goed schrijven. In het bos, op een terras, in de tuin, aan het water. Het is een activiteit die je niet dagelijks zult doen en daarom juist als vakantie-achtig zal ervaren.

Foto ontvangen van Alike Last

 Schrijftips voor buiten
Als je buiten schrijft, kan het leuk zijn om op de plek waar je zit een lijstje te maken van de dingen die je ziet. Er eentje uit te kiezen en vervolgens  vanuit dit perspectief te gaan schrijven. Bijvoorbeeld je zit op een bankje in een park en ziet, eenden, een hardloper, een baby’tje in een kinderwagen, een hond, een dikke oude boom. Kies nu één ding uit, identificeer je daarmee, ga schrijven alsof je dat personage bent en start een sprintje van vijf minuten. (je schrijft zonder op fouten te letten achter elkaar door). Je gaat dus schrijven als de kleine baby of de eend. Start dit sprintje met de woorden: ‘Wat ik vandaag nu weer meemaak…..’. Je zult merken hoe leuk het is om de plek waar jij bent eens te zien met de ogen van de hardloper of de hond. En dat verhaal komt allemaal uit jouw pen, zonder dat je er over na hoeft te denken.

Als je het leuk vindt om een keer in de drukte te schrijven, bij voorbeeld op een terras, dan is de volgende oefening misschien leuk om ter plekke te doen.

 • Vouw een papier in de lengte doormidden. Kijk om te heen en schrijf tien zelfstandige naamwoorden op van mensen, dieren, dingen die je om je heen ziet. Schrijf ze aan de linkerkant.
 • Draai het velletje nu naar de rechterkant en schrijf tien verschillende werkwoorden op die je om je heen ziet gebeuren.
 • Als je het papier openvouwt heb je aan de linkerkant zelfstandige naamwoorden en rechts werkwoorden. Teken blind een verbinding tussen een woord van de ene kant en een woord van de andere kant. Schrijf een sprintje van zeven minuten over de combinatie van woorden. Je kunt voor de hand liggende combinaties krijgen maar ook absurde. Laat het toeval je schrijven bepalen.

Ik wens jullie een prettige zomervakantie.
Ank Rip

Mieke van Rinsum

De taal van kleding
In een tijdschrift las ik een artikel over “de taal van kleding”.
Wat “zeggen” de kleren die wij dragen over ons?

 • Schrijf tien zinnen over de kleding die je nu aanhebt:
  Vandaag draag ik ….
  Tel vast tien zinnen en markeer deze, zodat je onder het schrijven niet hoeft te tellen.
 • Kun je je nog herinneren wat jij als kind droeg? Misschien weet je het alleen van de foto’s.
  Maak een lijstje van minimaal vijf dingen.
  Kies er één uit en schrijf je herinneringen in vijf minuten.
 • In deze tijd van demonstreren zie je mensen met tekst op hun T-shirt. Maar ook vroeger werden teksten op shirt aangebracht. Naast de merknamen (zoals Nike) werden er T-shirts verkocht met namen van een bekende band (The Beatles) of zingevingsteksten (Pluk de dag).
  Maak een tekening van jouw T-shirt, met tekst.
  Zou je dat shirt willen dragen en bij welke gelegenheid?
  Schrijf daar vervolgens vijf minuten over.
 • Ken je spreekwoorden met kleding of textiel? Schrijf er een paar op. Hier zijn vast een paar voorbeelden: “De draad kwijt zijn”, “Onder de wol gaan” en “Iemand van katoen geven”.
  Kies er één uit en schrijf er vijf minuten over.

Nog wat weetjes uit het tijdschrift:
Een smoutebol is (met name in België) een scheldwoord. Het betekent: smeerlap, sloddervos. Het komt van het woord “smouten”, dat betekent het invetten van gewassen wol.

Lieve groet,
Mieke van Rinsum

Leestip
Onze collega Truus van Keulen publiceerde in coronatijd haar debuut Eeuwige echo. Een familieroman met als thema’s de zoektocht naar de zin van het bestaan en terugkerende patronen in de generaties.

Kijk voor de online presentatie op YouTube.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *