Schrijfvakanties

Geschreven in Italie, San Bartolomeo, door Ank

Klik hier voor informatie over een creatieve schrijfvakantie met Ank in Italië.

Het is zomer. We mogen en kunnen weer op vakantie. Heb je wel eens een schrijfvakantie overwogen? Een schrijfvakantie is een goede manier om je heerlijk te ontspannen, alles los te laten en lekker bezig te zijn met schrijven. Als je gaat zoeken op Internet zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Er worden zoveel schrijfvakanties aangeboden in Nederland en in het buitenland. Hoe maak je nu een goede keuze uit al die mogelijkheden? Ik beschrijf drie punten waar je op zou kunnen letten.

  1. Bepaal eerst waarom of je een schrijfvakantie wilt. Wat trekt je er zo in aan? Wat wil je ermee bereiken?

Wil je begeleiding bij het afmaken van een boek in wording of je levensverhaal en wil je daarin professionele hulp?

De nadruk ligt in deze vakanties op het werken aan je manuscript. Je krijgt feedback en adviezen van een schrijfcoach. Je kunt kiezen voor individuele begeleiding of werken in een groep. Als je voor coaching kiest is het goed om je nader te oriënteren op de betreffende schrijfdocent.

Wil je creatieve schrijfwerkvormen aangeboden krijgen in een mooie stimulerende omgeving?

In deze vakanties ligt de nadruk op het vakantievieren, genieten van de omgeving en er met behulp van creatieve werkvormen over te schrijven. Je oriënteert je op de sfeer, de muziek, de kleuren en geuren en de mensen van de omgeving waarin je vertoeft.

  1. Als je je doel hebt bepaald kies dan vervolgens de locatie waar je voorkeur naar uitgaat.

Blijf je liever in Nederland of vind je het leuk om eens in een totaal andere sfeer en leefomgeving te schrijven? In beide gevallen zul je verrast worden hoe je door middel van schrijven je kijk op een andere streek of ander land kan veranderen. Je kunt aan een oud huis voorbij lopen en genieten van het authentieke, maar als je bij voorbeeld gaat schrijven over de mensen die er honderd jaar geleden woonden, verandert het je kijk op het huis, de omgeving, het verleden, de geschiedenis die zich er misschien wel heeft afgespeeld.

  1. Ook de kosten van zo’n vakantie zijn natuurlijk medebepalend voor je keuze.

De prijzen variëren van + 450 euro tot wel 2.000 euro per week. Het bedrag is heel erg afhankelijk van de plaats, het aantal dagen dat je er verblijft en hetgeen er geboden wordt. Een voorbeeld: Marelle Boersma geeft schrijfcursussen in Zuid Frankrijk. Een individuele schrijfretraite van drie nachten kost vanaf 295 euro. Een VIP schrijfretraite voor gevorderden voor een week kost 1995 euro. Alle details voor deze cursussen kun je vinden bij marelleboersma.nl

Vind je het leuk om je eens nader te oriënteren, dan geef ik je hieronder wat websites die je verder kunnen helpen.

  • www.ilbene.nl  Een schrijfretraite in Toscane met feedback van een schrijfcoach.
  • Op https://schrijfvakantie.startpagina.nl/ vind je algemene informatie over schrijfvakanties.
  • www.schrijfvis.nl Hier worden negen schrijfvakanties in Europa beschreven. Het zijn geen goedkope reizen, maar de kwaliteit is hoog. Schrijfvis is de website van Dennis Rijnvis, journalist en schrijver van de Volkskrant.
  • www.marelleboersma.nl heb ik hierboven al genoemd.
  • www.jolandapikkaart.nl Jolanda is auteur van het boekje Ik heb altijd schrijfinspiratie. Zij organiseert verschillende schrijfweken, o.a. in Texel en in een fort in Spanje. Haar nadruk ligt op het afmaken van een boek. Zorg dat je boek er komt, is haar motto.

Zoals sommigen van jullie weten geef ik zelf op aanvraag een schrijf- en wandelvakantie in de lente- en zomerperiode in de streek Veneto waar ik gedurende de zomer op het platteland verblijf. Ik ken de omgeving, de sfeer en de mensen op mijn duimpje.  Lees ook de recensie van Mieke. 

Tot zover de schrijfvakanties. Mocht je nu of het volgend jaar een schrijfvakantie overwegen dan wens ik je veel succes met je keuze.

Ik wens iedereen een goede zomer en hoop jullie in Nederland, of misschien wel hier in San Bartolomeo, ergens schrijvend weer te ontmoeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *