Schrijven in bibliotheek Noordwest Veluwe

Ook dit jaar gaan we weer schrijfworkshops geven voor de bibliotheek Noordwest Veluwe. In Harderwijk en Putten deden we dit al twee jaar. Nu gaan ook de bibliotheken in Ermelo en Nunspeet meedoen.

Tijdens deze schrijfworkshops staat een boek centraal. Aan de hand van korte creatieve schrijfopdrachten gaan we schrijven over teksten en citaten van het boek, of schrijven we over de thema’s die in het boek spelen. De oefeningen bestaan onder andere uit het afmaken van zinnen, doorschrijven over een aangeboden stuk tekst, schrijven aan de hand van associaties, het schrijven van een dialoog en vrij fantaseren. Het verloren labyrintHet gaat niet om mooi schrijven, daarom hoef je ook geen schrijfervaring te hebben. Laat je gewoon eens verrassen door je pen. De aangeboden technieken nodigen je uit om het boek op een andere manier te beleven. Het is niet noodzakelijk om het boek van te voren te lezen. Het komt wel voor dat mensen door de aangeboden teksten en fragmenten als nog gestimuleerd worden om het boek te kopen of te lenen.

We starten deze schrijfworkshops met het boek Het verloren labyrint van Kate Mosse.

  • 27 september in de bibliotheek in Ermelo. Tijd: 9.30 – 11.30. Begeleiding Hanneke Jongeling.
  • 2 oktober in de bibliotheek van Putten. Tijd: 9.30 – 11.30. Begeleiding Ank Rip.
  • 6 oktober in de bibliotheek van Harderwijk. Tijd: 9.30 – 11.30. Begeleiding Mieke van Rinsum.
  • 20 oktober in de bibliotheek van Nunspeet. Tijd: 9.30 – 11.30. Begeleiding Mieke van Rinsum.

Wil je meer informatie of jezelf aanmelden?

Neem dan contact op met:
Ank Rip: ankie.rip@gmail.com (Putten en Nunspeet)
Hanneke Jongeling: deschrijfkring@outlook.com (Ermelo)
Mieke van Rinsum: miekevanr@solcon.nl (Harderwijk en Nunspeet)

In november gaan we schrijven over het boek Sonny boy van Annejet van der Zijl.

Om je een idee te geven hoe je kunt schrijven naar aanleiding van boeken volgen hieronder enkele schrijfwerkvormen.

  • Oefening 1. We gaan een stapelgedicht maken. Stapelgedichten zijn korte gedichten die worden gemaakt door boeken op elkaar te stapelen, soms worden ze ook wel boektitelgedichten genoemd. Loop naar je boekenkast en haal er 6 à 7 boeken uit Maak een keuze uit titels die je aanspreken. Leg deze boeken op elkaar. De titels op de ruggen vormen van boven naar beneden het gedicht. Schuif wat met de titels totdat je tevreden bent en je jouw stapel gedicht hebt gemaakt.

Bij mij ontstond het volgende gedicht:

Tussen twee werelden
Tijd nemen
Vanuit hier zie je alles
De weg
Vele hemels boven de zevende
Dank je wel

Eventueel maak je een foto van de opgestapelde boeken.

  • Oefening 2. Kies nu een zin (een van de titels) uit je stapelgedicht waar je op door wilt schrijven. Start met de woorden: als ik deze zin lees……. en schrijf door. Alles is goed. Schrijf het eerste wat er in je opkomt. Stop bij 5 regels.
  • Oefening 3. Pak nu een ander boek van je stapelgedicht en sla dit boek open op een willekeurige bladzij. Lees twee of drie zinnen in dit boek. Schrijf ze over in je schrift. Doe het boek dan dicht en schrijf een vervolg op deze tekst. Zet vooraf een timer op 5 minuten.
  • Oefening 4. Voordat je aan deze oefening begint kies je twee personages die straks met elkaar een dialoog aangaan. Kies de naam van een bekende Nederlander en de naam van een sprookjesfiguur. Schrijf een dialoog tussen deze twee personages. Zij praten samen over het tekstfragment wat je gelezen hebt in oefening 3. Schrijf met twee gekleurde pennen. Ieder personage heeft een eigen kleur. Laat ze praten over hoe ze beiden de tekst interpreteren. Schrijf ongeveer 7 minuten. Lees daarna de dialoog nog eens een keer door en schrijf er een titel boven.
  • Oefening 5. Neem de door jou verzonnen titel van oefening 4 en plaats die ergens tussen jouw stapelgedicht uit oefening 1. Ga nu weer schuiven met de titels (inclusief jouw eigen titel) en maak een nieuw stapelgedicht.

Veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *