Els Brouwer

REFLECTIEF SCHRIJVEN: EEN MIJNENVELD VOOR HET EGO, WANDELPAD VOOR DE ZIEL

Els BrouwerAls kind plukte ik blaadjes en zaadjes of grassprieten, plakte die in een schrift en hield bij waar ik het had geplukt, met wie ik was en hoe ik me voelde. Opgroeiend plakte ik  er ook recepten bij en leerde ik mezelf tuinplanten.
Ongemerkt ben ik overgegaan op reflectief schrijven. over de dag of over een situatie. Met alle zintuigen open schreef ik de dingen “van me af”. Zo rolden nieuwe perspectieven, als vanzelf en uit de pen waarmee ik schreef, naar me toe. Levensgebeurtenissen met impact of verlies vinden tot op de dag van vandaag een weg.
“Verlies en rouw horen bij het leven” zegt men wel eens en ik geloof erin.
Schrijven over de dood van je geliefde – als je er aan toe bent – brengt vaak een glimlach achteraf, door tranen heen geschreven in workshop-schrijven-heelt.
Door te schrijven over zogeheten levend verlies (verlies aan gezondheid, rouw door de gevolgen van inbraak, ongewild kinderloos, echt-scheiding, rouw aan een niet vervullende relatie, een beperking in het gezin, een dorre opgroei, ja wat al niet?!) meander je schrijvend traag naar balans.

Zelf schrijf ik er graag over, het liefst bij één van mijn collega’s hier. Er is genoeg om over te schrijven zal ik maar zeggen. Het schrijven voert frisse lucht aan en je krijgt er zin in om met een andere bril naar de situatie te kijken, bijvoorbeeld door de bril van iemand anders. Zo brengt het schrijven je bij het andere, door jou zelf geschreven en alleen door jou ten diepste begrepen verrassend perspectief. Fascinerend !

Als gecertificeerd psychosociaal therapeut in ruste (Academie Integrale Menswetenschappen SPSO) mag je rekenen op een veilige schrijfplek. Teksten kunnen als je wilt worden gedeeld, er wordt niet over gesproken.
Het gaat nadrukkelijk niet over of je mooi kan schrijven, je teksten blijven bij jou.
Het gaat over het los schrijven van jouw binnenwereld. En precies tot hoever jij dat wilt delen.

Behaalde certificaten:
*  “Autobiografisch schrijven” vgls de methode van Willemijn Soer (Arianne Collee)
*  “Schrijf je leven” (Marianne Panneman)
*  “Schrijf je Loopbaan” (Marianne Panneman)

Mijn zelf opgestelde programma’s zijn licht: “schrijfopdrachten”  worden afgewisseld met toepasselijke teksten en creatieve oefeningen.
En vinden plaats in Dronten op de Golfresidentie. Investering: 17,50  euro incl. koffie met lekkers.

Contact
Mail naar veerkracht.els@gmail.com of bel 06-29056972.