Rimpelingen

‘Gooi een steen in het water. Je hoort een plons en je ziet ettelijke rimpelingen op het wateroppervlak. Die rimpelingen zijn als een verzameling nagelaten verhalen. Verhalen uit je leven die voortleven bij je partner, kinderen, vrienden, collega’s en andere bekenden. Een rimpeling vloeit uit en eindigt pas in de verre toekomst. De rimpeling gaat ook de diepte in, immers de steen zinkt en veroorzaakt onder het wateroppervlak ook bewegingen.’
(Irvin D. Yalom, in Tegen de zon inkijken)

Op dinsdagmiddag 22 september 2020 gaf Jeroen Hendriksen een boeiende lezing over zijn boek Rimpelingen. De lezing werd georganiseerd door De Maretak Veluwe in Harderwijk, een stichting ‘voor iedereen die kanker heeft (gehad) en hun naasten.

Jeroen Hendriksen kreeg in 2011 te horen dat hij de ziekte van Waldenström, een zeldzame vorm van bloedkanker, heeft. Hij werkte in cursussen aan zijn eigen autobiografie en merkte dat speciale thema’s hem hielpen om zijn levensgeschiedenis in kaart te brengen. Hij noemt deze thema’s De zes bronnen van zingeving:

  1. het hier en nu
  2. betekenis geven
  3. kwetsbaarheid
  4. steun en troost
  5. veerkracht
  6. spiritualiteit

Met deze lezing en het boek als uitgangspunt start op 1 oktober 2020 een serie workshops Autobiografisch Schrijven bij de Maretak Veluwe, met Mieke en Hanneke. Deze workshops zijn volgeboekt.

In januari 2021 start de serie opnieuw. Belangstellenden kunnen voor informatie en aanmelden terecht bij Ank Bos en Agnes Benoist, coördinatoren. Mail naar aanmelden@demaretakveluwe.nl of bel met 06-41829887.