Schrijven naar aanleiding van een boek

De meeste mensen die weleens een schrijfworkshop bij ons hebben gedaan weten dat, als wij het over schrijven hebben, we niet bedoelen mooi schrijven en dat we elkaars schrijfsels niet beoordelen. We geloven dat er niet zoiets bestaat als de perfecte schrijver. We geloven dat iedereen gewoon kan schrijven over datgene wat zij of hij  ziet, voelt of ervaart. We maken ons niet druk over of iets goed is volgens bepaalde maatstaven. Just do it. Alles wat je opschrijft is goed. We kunnen over van alles schrijven. Er zijn allerlei creatieve werkvormen om dat te bevorderen. Je kunt ook schrijven naar aanleiding van een thema of een boek als uitgangspunt  nemen.

Ik zelf heb het afgelopen jaar in de natuur geschreven naar aanleiding van het boek Moderne levenskunsten van Dick Kleinlugtenbelt. Zo schreven we bij voorbeeld in de Veluwse bossen over de kunst ‘met rust te laten’. Als je een beetje van filosoferen houdt is het boek Aanwijzingen voor het goede leven van Erik Pool ook een leuk boek. Ik zelf heb het boek gelezen en gebruikte de verschillende vragen die hij stelt bij de vijf hoofdstukken als startpunt om zelf over te gaan schrijven. Zo schreef ik bij het hoofdstuk De filosofie van de levenskunst een sprintje van tien minuten over de vraag ‘Leef jij met een visie?’ Er waren in dit boek  nog veel meer vragen waarover geschreven kon worden. Bij voorbeeld de vragen ‘Voel jij je vrij?’ of ‘Ben jij wie je wilt zijn?’ Als je een boek niet alleen wilt lezen, maar er ook over wilt schrijven kun je starten met een pagina aandachtig te lezen. Onderstreep vervolgens een paar woorden of zinnen die je raken en schrijf daar dan op door.

Verschillende schrijfcollega’s bieden workshops aan waarin geschreven wordt naar aanleiding van een boek. Onze collega Truus van Keulen geeft een workshop naar aanleiding van het boek Het zoutpad van Raynor Winn, een inspirerend verhaal over het omgaan met verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven. Een zeer inspirerend boek om over te schrijven. Christine de Vries biedt online workshops  naar aanleiding van het boek Een cursus in wonderen. De bijeenkomsten zijn open voor iedereen. Op de dag voor de bijeenkomst ontvang je een werkblad met een stukje tekst uit het boek. In de Zoom bijeenkomst ga je er vervolgens over schrijven. Tijdens een twee uur durende sessie wordt er geschreven over je innerlijke ervaring, vragen en inzichten naar aanleiding van de tekst. Wil je meer weten en wil je graag eens ervaren  of deze meditatieve schrijfwijze iets voor je is, kijk dan op Shodo.nl.

Ank