Buiten schrijven

Leuke plekken en ideeën om buiten te schrijven
door Ank 

Schrijven in de natuur met AnkIn de zomer kun je overal buiten schrijven. Mijn schrijf- en wandelcursus in Italië speelt zich ook vooral buiten af. We schrijven tussen de wijnvelden, langs de rivier, in Venetië, op een marktje of op een terras. Maar ook in onze omgeving, Harderwijk, Ermelo, Putten, kun je heerlijk buiten schrijven in de prachtige bossen om ons heen, vooral vroeg in de morgen of later in de middag. Ga eens zitten met je pen en papier op het grasveld bij het water in Harderwijk. Je kunt het met zijn tweeën doen als je samen geniet van schrijven, maar vooral alleen vind ik het altijd een bijzondere ervaring.

Hieronder vind je wat tips om buiten te schrijven

  1. Ga op een terras zitten en laat de indrukken op je af komen. Proef, voel, ruik, luister en kijk. Gebruik al je zintuigen en begin te schrijven. Start met de woorden: Nu ik hier zo zit….
  2. Als je in een stad loopt met een oude geschiedenis of in een dorpje bent met oude huizen, laat deze gebouwen tot je spreken. Een oude deur kan je zo inspireren tot schrijven door te starten met de volgende zin: Ik ben een oude deur, maar wat ik allemaal gezien heb in al die jaren……..
  3. Op iedere plek waar je komt, kun je ook een cascade schrijven. Een cascade betekent water dat trapsgewijs van een hoogte naar beneden stort. Ook betekent het een proces dat in stappen verloopt. Bij een schrijfcascade start je met letterlijk te beschrijven wat je ziet, totdat je een associatie krijgt van iets totaal anders, dit kan een herinnering zijn, een wens, een gevoel, waar je dan meteen verder op doorschrijft. Ongeveer vijf minuten. De schrijfcascade verloopt zo stapsgewijs. Je begint met de feiten in je omgeving en associeert daarna vrijelijk over wat er maar in je opkomt.

Ik zelf vind het fijn om uit mijn stoel te komen, naar buiten te gaan en te gaan schrijven. En wel om de volgende redenen:

  1. Ik stap even uit de sleur en creëer zo mijn eigen schrijfplek, als het bij voorbeeld erg druk is bij mij thuis en ik daar niet tot schrijven kom.
  2. De combinatie van wandelen en schrijven geeft mij een andere energie. Schrijven wordt een lichamelijke ervaring.
  3. Ik kan kiezen waar ik wil schrijven, afhankelijk van mijn stemming. Als ik rust, harmonie en natuur wil, trek ik de bossen in. Als ik behoefte heb aan een levendige energie en inspiratie ga ik op een terras zitten.
  4. Met een schrijfvriendin op een mooie plek gaan zitten en ons schrijfsel samen delen, is een hele bijzondere ervaring voor mij en mijn vriendin.
  5. Ik loop soms ook een wandelroute en ga dan op bijzonder mooie plekjes even zitten en beschrijf wat ik zie. Ik beleef het wandelen op die manier intenser en de mooie plekken onthoud ik beter.