Waar ben jij trots op?

Onlangs bezocht ik een filosofisch café, waar de sprankelende filosoof Martha Claeys sprak over trots. Trots roept verschillende emoties op.  Soms lijkt het iets voor mensen met grote ego’s, voor opscheppers die teveel ruimte innemen in het sociale verkeer. Maar Martha hield ons voor dat trots een emotie is die in onze turbulente tijd veel goeds kan doen.

Wat is trots eigenlijk? Waar ben je eigenlijk trots op?

Je kunt trots zijn op een prestatie, bijvoorbeeld als je een mooi verhaal hebt geschreven. Je kunt ook trots zijn op je gezin, op je land, op jezelf.

Trots kan zorgen voor gelijkheid, bijvoorbeeld als de trotse leden van de Black live matters groep iets bereiken en er dan minder gediscrimineerd wordt. Maar het zorgt juist voor ongelijkheid als we bijvoorbeeld zo trots zijn op onszelf dat we ons meer voelen dan een ander. Stof tot nadenken en een mooi onderwerp om over te schrijven.

Oefening Waar ben jij trots op?

  • Maak een lijstje van dingen waar je trots op bent.
    Denk niet te lang na, schrijf gewoon een paar trefwoorden op
  • Kies een trefwoord, zet de wekker op 10 minuten, zet de pen op papier en begin te schrijven met het eerste dat bij je opkomt. Stop pas met schrijven als de wekker gaat.
  • Sluit je tekst af met vijf regels in antwoord op de vraag: Wat ik hiermee wil zeggen ….

Foto Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *